vrijdag 23 november 2007

Spinning Marathon

Vanaf vanavond 20.00 uur is het zover; de Spinning Marathon ten behoeve van het Ronald McDonald huis gaat van start. In de health en spa Plaza Sportiva wordt er 24 uur gespint. Daarnaast zijn er een heleboel leuke activiteiten waaronder DJ's, eten en drinken, verlotingen voor mooie prijzen en ga zo maar door.

Wil je dit goede doel steunen? Kom dan langs in de Euroborg.

Programma
Vrijdag 23 november

Vanaf 19.00 uur
Muzikale omlijsting door DJ's (Mitch, Chinoh en Fred) en live-bands (Cecarea, Scratchwood, Hit by a Blimp, en de Blue Train Bluesband)

20.00 uur
Startschot door burgemeester Jacques Wallage

20.00 - 24.00 uur
raadsleden en wethouders bijten een uur lang het spits af, tal van spinners op al dan niet gesponsorde fietsen komen in actie, gastcoach oud-wielrenner Gert Jacobs, Italiaans restaurant Il Lago en Jantje zag eens pruimen hangen doen de catering

Zaterdag 24 november

00.00 - 20.00 uur
Op weg naar de finish worden de fietsers aangemoedigd door prominenten, onder wie Victoria Koblenko, Mylene de La Haye, Piet van Dijken, Derk Bosscher. 's Middags is ook aanwezig is Rutger Smith (kogelstoter/discuswerper, 3e in Osaka)

12.00 - 13.00 uur
Selectie van FC Groningen deelt handtekeningen uit

14.00 uur
Dennis de TV-kok komt de lunch klaarmaken

19.00 - 20.00 uur
Oud-wielrenner Steven Rooks begeleidt fietsers tijdens het laatste uur

20.30 uur
Jacques d'Ancona overhandigt de cheque aan Ronald McDonald Huis en verricht verloting van de prijzen: 3 litho's van Corneille, high-tea Amstel Hotel, mountainbike, LifeFitness-fiets, expresso-apparaat, 2 kinderdesignstoeltjes en nog veel meer

Het evenement is voor iedereen toegankelijk (entree is Euro 2). Ook fietsers zijn nog welkom (deelname Euro 10 per uur).

Hardlopen in de herfst

In een tijd waarin mijn hardloopaspiraties weer vorm beginnen te krijgen (gelopen! meerdere keren deze week! Geen napijntjes in mijn nek!) begin ik weer meer om me heen te kijken naar andere hardlopers. Ik noem dat het "nieuwe-auto"-syndroom. Ook wel het nieuwe jas of schoenen-syndroom, waarbij je na aanschaf van een van de voornoemde items het begint op te vallen dat er wel erg veel van die items zijn. Voorbeeld je koopt rode schoenen en tadááá, je ziet opeens overal rode schoenen. Niet omdat ze er eerder niet waren, maar ergens in je onderbewustzijn is een registertje aangemaakt die ervoor zorgt dat rode schoenen je opvallen.

Terug op het punt. Ik fiets regelmatig door het Noorderplantsoen en het valt erg op dat een buitenproportioneel groot deel van deze post-4mijl lopers van het vrouwelijke geslacht is.
Een snelle google-search levert het eerste interessante feitje op: vrouwen zijn big-business. Het zal ongetwijfeld een kip-of-het-ei verhaal zijn, maar vrouwen zijn het onderwerp van een scala aan specifiek getargete websites, om toch vooral maar te gaan lopen. Gezien mijn anekdotale ervaringen lijkt dat goed aan te slaan.

De eerste website is er een van schoenenfabrikant Saucony, natuurlijk verpakt in een niet-bedreigend jasje ( site voor vrouwelijke loopsters). Ik heb niets tegen saucony, hartstikke goede schoenen, heb er zelfs een paar aan op het moment. Maar het is allemaal wel erg gelikt.
Een vrouwenlichaam steekt anders in elkaar dan een mannenlichaam, dat wist je natuurlijk al! Maar wist je dat dit ook invloed heeft op onze sportieve prestaties? We zijn bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor duursporten. Dit komt doordat vrouwen anders omgaan met hun energie. We springen er zuiniger mee om, waardoor we langer door kunnen gaan. Op andere vlakken halen mannen ons dan weer in. Bijvoorbeeld op uithoudingsvermogen, omdat hun lichaam daar beter op is gebouwd.
Afgezien van het subtiele gebruik van "we" om vertrouwelijkheid en een daadwerkelijk vrouwelijk iemand te suggereren (en niet de reclameman die dit heeft bekokstoofd) is er natuurlijk iets raars aan de beweringen. Een vrouwenlichaam is bijzonder geschikt voor duursport. Gevolgd door het feit dat mannen meer uithoudingsvermogen hebben. Ik begrijp dat er een bepaalde waarheid in schuilt, fysiologisch gezien, maar op deze manier geformuleerd is het nogal een wassen neus. Is uithoudingsvermogen niet het zolang mogelijk volhouden van een bepaalde belasting met zo min mogelijk energieverbruik? Maakt dat mannen dat ook niet "zeer gschikt voor duursport"?

Maar wat is er nu eigenlijk waar?
Wees niet bang ik ga hier niet een ellenlang verhaal ophangen over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Dat hebben anderen beter en vaker gedaan. Ik verwijs graag naar een weblog van 2 heren die er graag en veel over praten:

http://scienceofsport.blogspot.com/2007/10/women-vs-men-part-ii-physiology-of.html

Vergeet ook niet even verder rond te neuzen. Hele nuttige en informatieve artikelen over hardlopen en fietsen.

Maar terug naar de toename van vrouwen in het loopverkeer. Het is natuurlijk mogelijk dat dit aan mijn beperkte perceptie ligt. Dan maar de cijferlijstjes in.

Volgens cijfers van het Ministerie van VWS (rapportage sport 2006)
is de deelname aan joggen/trimmen (heerlijke benamingen) flink toegenomen in de periode '99-'03. (Van 8% naar 12%). Dat is natuurlijk mooi, maar wat betekend dat voor de verdleing man/vrouw? Volgens een volgende tabel neemt ruim 14,7 van de mannen en 9,9% van de vrouwen deel aan weer die vermalijde trim/jogsport. Zij geven daarbij een indexcijfer van de deelname van mannen t.o.v. vrouwen. In 1979 was dat indexcijfer 192 (dus bijna 2x zoveel). Na een initiele daling door de jaren 80 en 90 heen, steeg dat cijfer tot 195 in 1999. In 2003 was het opeens 148. Baddabing Baddaboomm. Aangezien een andere tabel weer wijst op de toename van het aantal deelnemers bij solosporten waarbij vrouwen een grotere stijging doormaken dan mannen (zelfs absoluut gezien nu groter) lijkt de voorzichtige conclusie dat ik niet helemaal gek ben op zijn plaats.

Meer vrouwen hardlopen. Nog meer mensen die ik wil voorblijven :)

Watch and Learn