woensdag 12 november 2008

Nagekomen bericht


Was al bijna weg toen ik besloot om nu.nl even te bekijken. Op die manier blijf ik op de hoogte van al het interessante wat er in dat kleine, kleine, kleine landje afspeelt.

Toen viel mijn oog op : Kwart Gelovigen vind god belangrijker dan partner

Ik ga het niet eens hebben over het fijne gevoel dat het de partners moet geven om minder belangrijk gevonden te worden dan het denkbeeldige vriendje in de lucht.
Maar ik schrik van de cijfers;

Van de ondervraagden noemde 52 procent van de vrouwen en 38 procent van de mannen zich gelovig. De evolutietheorie blijkt lang niet door iedereen aanvaard te worden. 41 Procent van de ondervraagden gelooft niet in de idee dat de mens van de aap afstamt.

Bijna de helft van de ondervraagden ziet atheïsme als een soort geloof. 43 Procent vindt dat religie de wereld meer kwaad dan goed heeft gebracht. Bijna een derde vindt dat de overheid scholen op godsdienstige grondslag moet verbieden.


Nu weet ik niet hoe het onderzoek is uitgevoerd en in hoeverre dit representatief is voor de nederlandse bevolking. Maar je kan in in ieder geval 1 van de 2 volgende conclusies gaan entertainen:

1. De schrijvers van nu.nl hebben geen idee hoe evolutie werkt.
2. De schrijvers van quest hebben geen idee hoe evolutie werkt.

Indien 1, is het een vervelend stukje fout journalisme. Zien we wel vaker, zeker als het om wetenschap gaat. Immers waarom iemand met kennis van zaken aannemen als de societyreporter het ook kan doen tussen Gordon en Britney Spears in (my eyes, my eyes).

Indien 2 wordt het erger. Want dat zou betekenen dat de vraagstelling wel eens ontzettend fout kan zijn geweest, daarmee de mensen die ondervraagt werden in een bepaalde richting hebben geleid.*


Waar heb je het over, zul je misschien denken?

De Evolutietheorie zegt niet, IK HERHAAL NIET, dat mensen afstammen van apen.
Wat zegt het dan wel?
Antwoord 1: Read a book. Ok, is een beetje gemeen, maar goede(simpele) boeken over (evolutionaire) biologie liggen voor het oprapen. Heb je geen geld en lees je graag in het engels? Dan heb ik nog wel wat PDF'jes voor je.(Sorry Richard).

Antwoord 2: Heel kort door de bocht stelt de evolutietheorie dat wij (Homo Sapiens) en "apen" een gezamenlijke voorouder hebben.

Ok, Rant over.

*Stel je voor dat de vraagstelling als volgt is:

Hoe zijn mensen onstaan?
1. god heeft de mens geschapen naar zijn evenbeeld
2. evolutie:mensen stammen af van apen

Een heleboel mensen die "on teh fence" zijn zullen dan antwoorden "A".
Maar wat nu als er zou staan:

1. god heeft de mens geschapen, 6000 jaar geleden. Daarna deed hij niets meer.
2.god heeft de wereld geschapen, miljoenen jaren geleden. Daarna heeft hij de evolutie gestuurd, zodat de mens zou ontstaan.
3. Een andere godheid (allah, Brahma, enz) heeft de mens geschapen.
4. Evolutie is verantwoordelijk voor het onstaan van de mens.
5. Het was de Flying Spaghetti Monster
6. Geen mening

Nu zijn er natuurlijk nog veel meer keuzes, ik gooi er gewoon een paar tegenaan. Maar deze vraagstelling zou voor meer nuance zorgen, niet?


Anyways, als dit geschreven wordt voorspelt het weinig goeds over wat er volgt:


nu.nl die aan dataverwerking doet.

Geen opmerkingen:


Watch and Learn